Vegan tulband

door Jeroen en Anna Keet

Ons recept voor tulband is al sinds de jaren 50 in de familie. Onze moeder (Jeroen) en oma (Anna) haalde het toen van een receptkaart van de Spar, de winkel die ze samen met opa had. Het recept is door de jaren heen van generatie op generatie doorgegeven en wordt bij verschillende gelegenheden gebakken, met Kerst als belangrijkste moment. Dan delen ooms en tantes en neven en nichten trots foto's van hun creaties. Meestal bakken we er meerderen in een jaar, en gaan er stukken mee naar werk of school, maar dat gaan dit jaar helaas niet door. Dus het zal er bij eentje blijven dit jaar (zeggen we nu dan hè).

Toen wij een aantal jaren geleden veganist werden, moest het recept natuurlijk geveganiseerd worden. Met wat vallen en opstaan bleek dat eigenlijk best makkelijk en stiekem nog lekkerder ook. We hopen natuurlijk dat iedereen dit recept ook gaat maken, en kan meegenieten van deze 70 jaar oude traditie! Helemaal dierenleedvrij!

Benodigdheden

  • 300 gr margarine

  • 200 gr (basterd)suiker

  • 3 lijnzaadeieren (zie opmerking)

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel

  • 125 gr krenten

  • 125 gr rozijnen

  • 100 gr sukade (gesneden te koop bij de bakproducten, en rond kerst ook als stuk dat je zelf moet snijden)

  • 4 eetlepels sojayoghurt

  • Voor de eivervanger: meng 3 eetlepels lijnzaad per eetlepel gebroken lijnzaad en laat 10 minuten staan tot het wat lobbig is.

Bereidingswijze

Meng margarine, suiker, bakmeel en lijnzaadeieren in de keukenmachine. Als het een homogene massa is met de hand de krenten, rozijnen en sukade er doorheen mengen. Meng tenslotte de sojayoghurt er doorheen. Vet een tulband bakblik goed in en giet het mengsel erin. Bak anderhalf uur op 175 graden. Laat de tulband afkoelen, alvorens het uit de vorm te halen. Anders is er risico dat de tulband breekt.