Vegetarische gourmet

Door Paul Blom

In menig huiskamer zal het dit jaar niet ontbreken. Tijdens Kerst zal het gourmetstel vaak van stal worden gehaald. Bijgaand een 'recept' voor een vegetarische variant van de gourmet. Eigenlijk doet een recept voor een gourmet eerder een beroep op je creativiteit, dan dat het een echt recept is. Combineer diverse verse groenten met lekker fruit, aardappelgerechten en alternatieven voor vlees, want het is per slot van rekening een vegetarische variant. Let's go!

  • Falafel; 1 blik kikkerertwen uitgelekt, pureren met 2 tl komijnpoeder, 1 el gehakte peterselie, 1 teen knoflook en 1 ui. Dikte bepalen eventueel wat bloem toevoegen als t te nattig is. Balletjes van draaien en omwentelen in bloem, overtollige eraf tikken

  • Inmiddels zijn er vleesvervangers als Little Willies van de Vegetarische slager, mini-hamburgers van Beyond Meat, of shoarma van Vivera voor de verstokte liefhebbers van...

  • Schijfjes courgette, naturel of gemarineerd in olie met italiaanse kruiden

  • Uienringen

  • Stukjes paprika

  • Ringen prei

  • Champignons in schijfjes

  • Schijfjes aubergine

  • Gehalveerde mini-tomaatjes

  • Schijfjes banaan om te bakken

  • Kriel aardappeltje naturel of gekruid met wat olie en pesto

  • Rosti

  • Pannenkoekenmix

  • Vegetarische geraspte kaas

  • Zoete aardappelkoekjes; 1 zoete aardappel, 15 minuten koken, prakken met 1 el bloem, 1 bosui in ringen, 1 teen knoflook en op smaak brengen met peper en zout. Koekjes van vormen en omwentelen in bloem, overtollige eraf tikken

  • Diverse soorten fruit om een lekker fruitsalade te maken