Bijdrage Werkgroep Utrechtse Heuvelrug Partij voor de Dieren aan beeldvorming Vuurwerkverbod in Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug, donderdag 12 maart 2020

Vuurwerk veroorzaakt bij veel dieren angst en stress. Elke jaarwisseling lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. Ongeveer de helft van de slachtoffers zijn toevallige voorbijgangers. Vuurwerk bevat zware metalen en andere giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Na iedere jaarwisseling moet zo’n drie miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Al deze schade, overlast en vervuiling kost de samenleving ook nog eens veel geld.

De Partij voor de Dieren wil een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Tradities zijn waardevol, maar het gaat te ver als mensen of dieren eronder lijden. In het belang van dieren, natuur en milieu én onze eigen veiligheid willen we de traditie omvormen naar professionele vuurwerkshows.

De Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug heeft in de maand december actief aandacht besteed aan het probleem van vuurwerkoverlast:

  • Tussen Kerst en Oud&Nieuw 2019 hebben wij in de gemeente actief geflyerd.

  • In de periode 10 december 2019 t/m 3 januari 2020 hebben we het meldpunt vuurwerkoverlast Utrechtse Heuvelrug ingericht en bijgehouden. Begin januari zijn de resultaten gepresenteerd en overhandigd aan burgemeester Frits Naafs

Uit de vele reacties via het meldpunt kwam de volgende top 3 meest voorkomende soorten vuurwerkoverlast naar voren:

  • 89% respondenten had overlast door harde knallen (vuurwerkbommen)

  • 53% respondenten vond het gevaarlijk of stressvol voor dieren

  • 27% respondenten ervaarde overlast door vuurwerkafval

De burgemeesters van Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Veenendaal, Rhenen en Wijk bij Duurstede hebben inmiddels het initiatief genomen om richting hun respectievelijke gemeenteraden een motie in te dienen om te komen tot een (vorm van) vuurwerkverbod. Tevens willen zij dit voorstel gezamenlijk indienen op het eerstvolgende VNG congres.

De Partij voor de Dieren hoopt zoals gezegd op een totaalverbod in Utrechtse Heuvelrug, zoals onlangs is besloten in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, etc en dat ons meldpunt vuurwerkoverlast in 2020 overbodig zal zijn.

Werkgroep Utrechtse Heuvelrug Partij voor de Dieren

Jolande Baudet, Jesseka Batteau, Daniël Kuyper, Paul van Leeuwen, Paul Blom